Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední stabilní prvek ekonomiky je v ohrožení

Kdo má největší vliv na ekonomiku podnikatelských subjektů? Kdo nejvíce ovlivňuje vývoj a strukturu národního hospodářství? Kdo stojí za plnými nebo neopak prázdnými kapsami všech spotřebitelů? Obecně se má za to, že to je vláda a parlament, tedy politici. Avšak na vliv České národní banky se zcela zapomíná.

 

Politizace ČNB je hrozbou do budoucna

Pro budoucí vývoj české ekonomiky je důležité, aby obsazení ČNB zůstalo zcela apolitické. Pouhých 7 členů bankovní rady v čele s guvernérem ČNB má daleko větší možnosti, jak ovlivnit (ochránit) ekonomický a hospodářský vývoj ČR, než celá politická garnitura.

Jmenování bývalého premiéra Jiřího Rusnoka do vedení ČNB je první politickou intervencí, která může nabourat poslední stabilní prvek hospodářské politiky.

Obchodování s politickou mocí

Co nejvíce pomáhá podnikatelům, velkým i malým? Stabilita podnikatelského prostředí. A kdo toto základní všeobecně známé pravidlo nejvíce porušuje? Do loňského podzimu zcela výhradně politici. Ve snaze získat co největší vliv slibují politické strany výhody (tedy úplatky) svým potenciálním voličům, celým společenským skupinám.

Aby mohly své úplatky po volbách plnit, musí začít měnit základní hospodářské parametry. Jsou to různé pohyby se sazbami daní. Zvyšování nebo snižování daní, je ale vždy jen zvýhodnění jedné skupiny voličů na úkor jiné. Jakékoliv zásahy do sociálního a důchodového systému má vliv na příjmy a výdaje státního rozpočtu. O dotačních titulech ve prospěch kohokoliv ani nemluvě.

To vše politické špičky dobře vědí. Touha po politickém vlivu je však větší, než zodpovědnost za ekonomickou prosperitu.

Do politiky vstupují nepolitici

V nedávných parlamentních volbách se potvrdil trend posledních let. Do politiky vstupují ekonomicky silné osobnosti a uskupení. Už je nebavilo lobbovat u politiků, již je nebavilo platit si je. Jdou přímočarou cestou a do politiky rovnou vstoupili. Budou zajišťovat prosperitu pro všechny nebo jenom pro svá podnikatelská impéria? Zajistí stabilitu podnikatelského prostředí nebo přenastaví pravidla ve svůj prospěch? Budou se podílet na dlouhodobé politické a hospodářské stabilitě nebo vznikají pouze na jedno použití?

ČNB již není podnikatelskou kotvou

Česká národní banka se od r. 1997 chovala velice konzervativně. Poslední výrazný zásah do ekonomiky celého státu provedla po úsporných balíčcích vlády v r. 1997. Tehdy jednorázově zvedla mnohonásobně základní úrokovou sazbu. Důsledkem bylo okamžité snížení objemu finančních prostředků v bankovním sektoru. Výsledkem byla hospodářská restrikce, a to daleko větší, než by mohly vyvolat jakékoliv zásahy vlády.

Od té doby nebylo o ČNB téměř slyšet. Úrokové sazby měnila zcela minimálně a vždy předvídatelně. ČNB byla pro podnikatele pevnou kotvou. To vše až do listopadu 2013.

Na podzim loňského roku se Bankovní rada rozhodla vstoupit do ekonomiky aktivně. Ze dne na den změnila jednorázově kurz koruny k euru. Během jednoho dne se tak zcela změnily podmínky pro jednotlivá podnikatelská odvětví. Bankovní rada, tj. sedm osobností, sáhla do kapes nás všech. Výrazně začali vydělávat vývozci, na úkor dovozců. Výrazně začaly vydělávat subjekty, nabízející služby zahraničním hostům, na úkor všech, kteří si plánovali dovolenou v cizině.

Na seriozní zhodnocení masivní intervence ČNB a devalvace koruny je zatím brzy. Bude záležet na tom, kdo bude celkový dopad do ekonomiky státu hodnotit.

Zarážející a nejvíce nebezpečný je fakt, že plíživá politizace ČNB nikomu nevadí. Média jsou v klidu, občanské iniciativy jsou v klidu, dokonce ani odborná veřejnost se nebouří.

A jaký může být důsledek: „Velcí politici i nepolitici“ budou posláni na malá pískoviště a skutečný hospodářský vliv zůstane v rukou prezidenta a jeho sedmi vyvolených.

 

 

Autor: Jan Helikar | pondělí 10.2.2014 9:09 | karma článku: 16,07 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Jan Helikar

KSČM podporuje vykořisťovatele svých voličů

Největšího oligarchu podporuje KSČM, to je fakt, ne pouhá domněnka. Komunisti podporují své vykořisťovatele, kapitalisty, oligarchy! Nebo je snad KSČM již bez komunistů?

14.3.2018 v 7:07 | Karma: 19,82 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Společnost rozděluje beznaděj v chudých regionech

Přímá volba prezidenta přinesla emoce. Tři týdny po volbě prezidenta agentury přinesly analytické rozbory, jak je společnost rozdělena. Všichni hlásají, že je třeba společnost sjednocovat. Nikdo ale neříká, jak toho dosáhnout.

13.2.2018 v 6:50 | Karma: 20,41 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Jan Helikar

Volba prezidenta - personální vyprázdněnost

Co ukázala volba prezidenta? Úplná politická personální vyprázdněnost je největší porevoluční prohra demokracie. Prezident je nejvyšší politická funkce, politici se však do výběrového řízení nepřihlásili. Proč?

30.1.2018 v 6:48 | Karma: 16,65 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Uf, je to těžký, ale demokracie drží. Zatím!

Je tři měsíce po parlamentních volbách. Parlament začal makat rychle. Vyměnila se vláda, důvěru nezískala, ale začala taky rychle makat. Maká se jako o život, vlastně o zachování svobody pro premiéra.

17.1.2018 v 7:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Účelovka? Ne, to naše povaha Česká

Hnutí ANO, OLAF, Čapí hnízdo. Vyšetřování policie, dotační podvod, účelovka, vyšetřovaný předseda vlády, 50 mil Kč. To je realita. ANO získalo ve volbách 30% podporu voličů, to je rovněž realita. Je to podvod? Není to podvod?

10.1.2018 v 7:44 | Karma: 19,65 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 804x
Narozen 15.12.1960. Maturitu absolvoval v r. 1980 na gymnáziu v Náchodě. Vysokoškolské studium absolvoval v Liberci na VŠST, obor Ekonomika spotřebního průmyslu v roce 1984. V r. 1985 nastoupil do s.p. KRAS Brno, kde od r. 1987 byl vedoucím zásobování. Od r. 1991 podnikal ve výrobě konfekce. Od r. 1999 podniká v oblasti ekonomického, finančního a krizového managementu. Od roku 2002 je členem Zastupitelstva Obce Vranovice a od r. 2006 je starostou. Je ženatý, má dva syny, vnučku a dva vnuky.

Seznam rubrik