Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není přeběhlík jako přeběhlík

Tak jako ve sportu jsou všechny přestupy sportovců motivovány různými impulsy, tak úplně stejně tomu je i u přestupů politiků z jedné politické strany do jiné. U politiků se však tomu říká přeběhlík a občas se ten motiv pojmenuje jako úplatek.

Sportovní přestup versus politické přeběhlictví

Sportovní přestup bývá přesně definován. Hráč zde je jako zboží, které si kluby prodají za předem stanovenou cenu, která je „účetně“ dohledatelná. Součástí smlouvy je rovněž definovaná odměna (plat) pro hráče. Občas veřejnost remcá, ceny se zdají být velké, platy nepřiměřeně vysoké, ale to je vše. Motivy zde jsou zcela jasné: všechny strany chtějí vydělat.

Politické přestupy se všeobecně nazývají přeběhlictvím. Rovněž se jedná o přestup z jednoho klubu do druhého, jenom ty kluby nejsou sportovní, ale jsou to politické strany a různá politická uskupení. Ten zásadní rozdíl je v tom, že se nikdo nikdy nedozví odpovědi na základní otázky jako u sportovních přestupů. Kolik a kdo zaplatil za přestup? Jak byl odměněn přestupující politik? Jaký byl motiv přestupu? Jelikož veřejnost nedostává žádné informace, tak se ptá. Ptá se stále hlasitěji a hlasitěji. Čím více politických přestupů, tím hlasitější jsou otázky veřejnosti.

Různé motivy přeběhlíků

Motiv první: ztráta politikovy identity. Politik zcela zapomene na to, co je základem jeho domovské politické strany a zvítězí u něj touha po moci, která je větší než jeho politická ukotvenost. Tento motiv je zřejmý u politiků, kteří neuspěli ve své mateřské straně, ale ucítili možnost uplatnit se v jiném politickém uskupení (jiné politické straně). Dost možná jim byla dána nabídka na přestup. Nevadí, že to je politické strana s naprosto odlišnými názory. Jeden případ za všechny. Přestup Jiřího Pospíšila z euroskeptické ODS do proevropské TOP 09. Z historie je známo mnoho případů z opozičních stran do koaličních a naopak. Jaké jsou zde motivy? Nikdo neví, ale vždy budou právem budit podezření.

Motiv druhý: politická šikana, neslučitelnost osobnostních hodnot s politickými praktikami. Jsou jedinci, kteří zůstanou věrni politickým názorům své strany a přesto musí odejít ke konkurenci nebo úplně ze systému politických stran. Většinou jde o jedince, kteří mají silný, konzistentní politický názor a k tomu mají i své morální zásady. Neumí však nebo ani nechtějí politikařit uvnitř své strany. Tyto osobnosti se stanou nepohodlní a po sléze jsou vyobcovány nebo se stanou předmětem politické šikany. Byť se zde jedná o zcela jednoznačný motiv, tak veřejnosti zůstane stejně zamlčen. Politická strana vždy takovéhoto jedince onálepkuje přeběhlíkem. Tyto případy jsou typické zejména pro regionální a oblastní politiku. Jsou to případy, kdy místní, oblastní, či regionální politici nemají sílu a ani možnosti „bojovat“ proti mediálním možnostem politických stran. Ve skutečnosti se může jednat ne o přeběhlictví, ale o vysvobození.

Novodobé strany a sdružení = novodobé nákupy přeběhlíků

Se vznikem zcela nových politických subjektů vznikl rovněž zcela nový motiv politických přeběhlíků. Jedná se o motiv, který slučuje první dva motivy. Motivem je na straně jedné touha po moci a na straně druhé touha po veřejném životě. Tento motiv se podobá nejvíce sportovním přestupům. Známe kupující: jedinci, kteří zakládají politický subjekt s cílem získat politický a hospodářský vliv bez ohledu na politický názor. Známe nakupované zboží (politiky), kteří touží po veřejném životě. Neznáme však jejich cenu. Věřme alespoň tomu, že ti politici, kteří se dali koupit a vedl je k tomu ten druhý motiv jsou dražší, něž Ti s motivem prvním.

A co na to veřejnost?

Jako vždy bude bezradná. Nezná cenu, ani motiv. Všichni přeběhlíci budou hozeni do jednoho neprůhledného politického pytle. Veřejnost nemá šanci rozpoznat ty pravé motivy přeběhlíků. Šance rozpoznat přeběhlíka od přeběhlíka není pro veřejnost snadná. Nejjednodušší a nejdůležitější asi bude rozpoznat, zda ten který politik je schopen se uživit i mimo politiku, či nikoliv. Zda je za každým z nich vidět, nějaký konkretní úspěch nebo neúspěch z předchozí soukromé nebo veřejné činnosti. Nebo zda jde jen o politika – slibotechnu všeho a všem. Výsledek je vždy znám až u voleb. Uvidíme jaké přestupy nás ještě čekají a jak budou úspěšné. Úspěch, či neúspěch se ukáže v komunálních volbách již na podzim.

Autor: Jan Helikar | pondělí 24.2.2014 11:55 | karma článku: 7,65 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Jan Helikar

KSČM podporuje vykořisťovatele svých voličů

Největšího oligarchu podporuje KSČM, to je fakt, ne pouhá domněnka. Komunisti podporují své vykořisťovatele, kapitalisty, oligarchy! Nebo je snad KSČM již bez komunistů?

14.3.2018 v 7:07 | Karma: 19,82 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Společnost rozděluje beznaděj v chudých regionech

Přímá volba prezidenta přinesla emoce. Tři týdny po volbě prezidenta agentury přinesly analytické rozbory, jak je společnost rozdělena. Všichni hlásají, že je třeba společnost sjednocovat. Nikdo ale neříká, jak toho dosáhnout.

13.2.2018 v 6:50 | Karma: 20,41 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Jan Helikar

Volba prezidenta - personální vyprázdněnost

Co ukázala volba prezidenta? Úplná politická personální vyprázdněnost je největší porevoluční prohra demokracie. Prezident je nejvyšší politická funkce, politici se však do výběrového řízení nepřihlásili. Proč?

30.1.2018 v 6:48 | Karma: 16,65 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Uf, je to těžký, ale demokracie drží. Zatím!

Je tři měsíce po parlamentních volbách. Parlament začal makat rychle. Vyměnila se vláda, důvěru nezískala, ale začala taky rychle makat. Maká se jako o život, vlastně o zachování svobody pro premiéra.

17.1.2018 v 7:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Účelovka? Ne, to naše povaha Česká

Hnutí ANO, OLAF, Čapí hnízdo. Vyšetřování policie, dotační podvod, účelovka, vyšetřovaný předseda vlády, 50 mil Kč. To je realita. ANO získalo ve volbách 30% podporu voličů, to je rovněž realita. Je to podvod? Není to podvod?

10.1.2018 v 7:44 | Karma: 19,65 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 804x
Narozen 15.12.1960. Maturitu absolvoval v r. 1980 na gymnáziu v Náchodě. Vysokoškolské studium absolvoval v Liberci na VŠST, obor Ekonomika spotřebního průmyslu v roce 1984. V r. 1985 nastoupil do s.p. KRAS Brno, kde od r. 1987 byl vedoucím zásobování. Od r. 1991 podnikal ve výrobě konfekce. Od r. 1999 podniká v oblasti ekonomického, finančního a krizového managementu. Od roku 2002 je členem Zastupitelstva Obce Vranovice a od r. 2006 je starostou. Je ženatý, má dva syny, vnučku a dva vnuky.

Seznam rubrik