Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z politických kmotrů se stávají političtí pasáci

Proč být v zákulisí a vydávat peníze na ovládání politických stran a uskupení, když to lze i bez toho? Stačí se povýšit z politického podnikatele (kmotra) na politika, který současně vlastní svůj soukromý byznys a při tom se stal právoplatným politikem. O rozdělování dotací a veřejných zakázek  pro vlastní firmy již rozhoduje sám, politiky a veřejnost již neuplácí, už je jen využívá k dosažení svých podnikatelských cílů. Z politického kmotra se stal politický pasák

 

Hnutí ANO se stalo vzor pro politické kmotry

Věci veřejné a zejména politické hnutí ANO se stalo vzorem pro politické kmotry, ukázaly jak ušetřit a současně se zbavit neschopných politiků. Hnutí ANO a zejména pan Babiš ukázal, že není třeba uplácet politiky, aby zajistili dotace a veřejné zakázky pro svůj soukromý byznys. Klíčem k tomu, jak politiky obejít, je stát se sám politikem a současně zůstat podnikatelem. Jako politik si již sám zajistí systém přidělování dotací a systém pro získání veřejných zakázek pro vlastní společnosti. Vše je veřejné, vše je zdůvodněno: voliči to ve volbách tak chtěli.

Komunální volby se blíží

S blížícími se komunálními volbami cítí političtí pasáci příležitost, po vzoru hnutí ANO, legalizovat svoje podnikatelské cíle. Rychle se zakládají oblastní a místní sdružení hnutí ANO. Tam, kde je v jednom místě více politických kmotrů, tak vznikají mimo hnutí ANO další politicko - podnikatelské uskupení. Všichni budou chtít v komunálních volbách od veřejnosti pomyslné schvalovací razítko ke své oficiální činnosti politického pasáka.

Všichni podnikatelé, kteří jsou závislý svojí podnikatelskou činností na státních, či obecních zakázkách jsou v pohotovosti. Ministr financí, současně majitel jednoho z největších podnikatelských uskupení a současně konzument několika desítek miliard ze státního rozpočtu ukázal cestu. Všem ukázal, že to vše lze dělat současně a přitom voliči ještě tleskají. V komunálních volbách se tak najednou objeví zcela noví, politikou nepolíbení lídři. Tu to je majitel stavební firmy ucházející se o zakázky hrazené z rozpočtů měst a obcí, tam to je majitel reklamní agentury pracující pro místní samosprávu, někde to je developer, který zcela „náhodou“ má lukrativní pozemky v daném městě a jiné a jiné případy.

Cesta do pekel nebo šance pro budoucnost

Současný trend oficiálního propojení politiky a podnikatelské činnosti vytváří poslední šanci pro standardní politické strany.

Jedinou šancí pro standardní politické strany je od těchto praktik se hlasitě a jednoznačně distancovat. Zcela jednoznačné odsouzení současného propojení politiky a byznysu je pro politické strany jediná šance, jak se ucházet do budoucna o přízeň voličů. Odsouzení tohoto trendu musí jednoznačně zaznít na všech úrovních, od vrcholového vedení politických stran, přes regionální a oblastní vedení, až po místní sdružení ucházející se o přízeň v komunálních volbách. A nesmí zůstat pouze u deklarací. Praxe musí dokázat, že cesta, kterou ukazuje hnutí ANO a jiné nově vznikající podnikatelsko – politické subjekty je cesta nepřijatelná. Je to poslední pokus o záchranu standardního politického systému. Další šance již nebudou.

Případná kolaborace a spolupráce zavedených politických stran s účelově vzniklými místními sdruženími hnutí ANO, či jinými podnikatelsko – politickými sdruženími je cestou do pekel a trvalého zapomnění. Nutno dodat, že oprávněná a nezbytná.

Hájení veřejné politiky nesmí kolaborovat s novodobými politickými pasáky.

Jsme svědky kvalitativního posunu v hájení soukromých zájmů nad zájmy veřejnými

Současné propojení politické moci, soukromého majetku a mediálního vlivu, není nic jiného než další kvalitativní posun na cestě, jak rozmnožit svůj majetek.

Současné propojení politiky a soukromých zájmů bude legální pouze do doby, kdy bude mít podporu veřejnosti.

Po té se stane pouze jedním ze stupínků v řadě:

  • malá privatizace
  • velká privatizace
  • politické podnikání (političtí kmotři)
  • podpora obnovitelných zdrojů
  • veřejná podpora propojení politiky a soukromého majetku

Společně jsme svědky nástupu, pro veřejnost zatím nepoznaného, upřednostňování vlastních podnikatelských zájmů nad zájmy veřejnými. Poznání bude bolestivé a drahé, pro všechny.

A co bude následovat?? Co? Monarchie? Diktatura? Nečekejme na odpověď, ale hledejme cestu jak obnovit důvěru v systém politických stran.

Autor: Jan Helikar | čtvrtek 17.7.2014 6:42 | karma článku: 14,37 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Jan Helikar

KSČM podporuje vykořisťovatele svých voličů

Největšího oligarchu podporuje KSČM, to je fakt, ne pouhá domněnka. Komunisti podporují své vykořisťovatele, kapitalisty, oligarchy! Nebo je snad KSČM již bez komunistů?

14.3.2018 v 7:07 | Karma: 19,82 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Společnost rozděluje beznaděj v chudých regionech

Přímá volba prezidenta přinesla emoce. Tři týdny po volbě prezidenta agentury přinesly analytické rozbory, jak je společnost rozdělena. Všichni hlásají, že je třeba společnost sjednocovat. Nikdo ale neříká, jak toho dosáhnout.

13.2.2018 v 6:50 | Karma: 20,41 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Jan Helikar

Volba prezidenta - personální vyprázdněnost

Co ukázala volba prezidenta? Úplná politická personální vyprázdněnost je největší porevoluční prohra demokracie. Prezident je nejvyšší politická funkce, politici se však do výběrového řízení nepřihlásili. Proč?

30.1.2018 v 6:48 | Karma: 16,65 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Uf, je to těžký, ale demokracie drží. Zatím!

Je tři měsíce po parlamentních volbách. Parlament začal makat rychle. Vyměnila se vláda, důvěru nezískala, ale začala taky rychle makat. Maká se jako o život, vlastně o zachování svobody pro premiéra.

17.1.2018 v 7:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Účelovka? Ne, to naše povaha Česká

Hnutí ANO, OLAF, Čapí hnízdo. Vyšetřování policie, dotační podvod, účelovka, vyšetřovaný předseda vlády, 50 mil Kč. To je realita. ANO získalo ve volbách 30% podporu voličů, to je rovněž realita. Je to podvod? Není to podvod?

10.1.2018 v 7:44 | Karma: 19,65 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 804x
Narozen 15.12.1960. Maturitu absolvoval v r. 1980 na gymnáziu v Náchodě. Vysokoškolské studium absolvoval v Liberci na VŠST, obor Ekonomika spotřebního průmyslu v roce 1984. V r. 1985 nastoupil do s.p. KRAS Brno, kde od r. 1987 byl vedoucím zásobování. Od r. 1991 podnikal ve výrobě konfekce. Od r. 1999 podniká v oblasti ekonomického, finančního a krizového managementu. Od roku 2002 je členem Zastupitelstva Obce Vranovice a od r. 2006 je starostou. Je ženatý, má dva syny, vnučku a dva vnuky.

Seznam rubrik